Пятница, 26.04.2024, 15:06

Головна Блогу

 
Легендарний Стенлі Кубрик
   
    
     Є кілька загальновідомих характеристик, що стосуються Кубрика. Для однієї частини глядачів (у тому числі професійно-кіношних) він нудний, малозрозумілий, претензійний; інша вважає його відкривачем нових обріїв візуальної виразності й провідником в областьсвітів.

     Стенли Кубрик народився 26 липня 1928 року в Нью-Йорку, у родині євреїв - вихідців зі Східної Європи. У школі вчився середньо, але потім надолужив упущене: майже професійно грав у шахи, неймовірно багато читав. Розставшись із дитячою мрією про кар'єр джазового барабанщика, він захопився фотографією (першу фотокамеру тринадцятилітньому Стенліх став одним із кращих фотокореспондентів журналу Look. В 1951 році дебютував у кіно документальною короткометражкою "День сутички" - про боксера Уолтере Картьє, який колись був героєм одного з кубрівських фоторепортажів. Перші фільми знімав на власні гроші й приватні пожертвування, одним із продюсерів ігрового дебюту Кубрика - "Страх і прагнення" (1953) - став рідною дядько режисера. Наступна робота Кубрика, твердий, песимістичний і захоплюючий film noir "Убивство" (1956) відмінно пройшов у прокаті й сподобався критикам. Проте , першим фільмом Кубрика, що викликаливійськова драма про те, як через некомпетентність командирів на фронтах першої світової війни полягла французька піхота. У Франції стрічку заборонили, а в сусідній Бельгії пройшли стихійні демонстрації протесту офіцерів запасу. Це був перший, але далеко не останній скандал у кар'єрі Кубрика.

     В 1961 році він переїжджає в Англію. Не вписавши в голлівудську систему стандартів, Кубрик фізично віддалився від неї. Прийнято вважати, що "справжній Кубрик" почався зКірк Дуглас, що зіграв до того в "Тропах слави". Згодом, змучений тиранією Кубрика, Дуглас відгукнеться про нього, не дуже соромлячись у виразах.

     По сучасних західних виставах головними фільмами Кубрика залишаються антивоєнна сатира "Доктор Стрейнджлав, або Як я перестав боятися й полюбив атомну бомбу" (1964), "2001: Космічна Одіссея" (1968) і "Заводний апельсин" (1971). Попередню ним "Лолитуколиту,оолиту" (1962), де автором сценарію виступив Володимир Набоков, оцінюють прохолодніше, але в цілому доброзичливо. Набокова турбувало, що його твір переносять у реальний світ. "Лолитадолита,колита,оолита,полита", за його словами, є чистий вимисел, нереальний і нереалізований, будь-яка екранізація в кожному разі буде приблизною. Проте , після виходу фільму на екрани письменник усіляко хвалив Кубрика. Взагалі, екранізації займають особливе місце у творчості цього режисера. Усі повнометражні стрічки Кубрика єКларк увійшов до числа живих класиків наукової фантастики, а Энтоні Берджесса зараз, схоже, пам'ятають винятково по екранізації "Заводного апельсина". ІЗ цією картиною зв'язаний ще одинкар'єрі Кубрика. Через численність сексу й насильства у Великобританії фільм був заборонений судом з формулюванням "зло як таке". В 1975 році Стэнлі Кубрик екранізує роман Вільяма Теккерея "Баррибагри,Бадри,барки,баржи,барии,барки,Гарриодержує найбільшу кількість номінацій на "Оскар".

     За два тижні до прем'єри "Сяйва", яка повинна була відбутися в Штатах 23 травня 1980 року, Кубрик усе ще вносив зміни у фільм. На "Warner Bros." не бачили фільм до 16 травня. Єдиним мірилом для Кубрика був він сам, і він вважав за необхідне доводити кожний свій опус до досконалості. Після цього був "Суцільнометалевий жилет" ("Суцільнометалевастоунського "Взводу" і порівнянь було не уникнути. Рецензії були різні, по більшій частині захоплені. Ті хто порівнював дві ці стрічки знаходили, що "Жилет" інша, більш темна сторона гуманістичних спогадів Олівера Стоуна.

     7 березня 1999 року, через чотири дні після закінчення роботи над монтажем "Широко закритих очей", Стэнлі Кубрик умер. ІЗ цією прощальною роботою режисера зв'язанаслухів і пліток. ПРО проект почали говорити з 1996 року, коли знімальний процес тільки починав "заводитися". Кубрик придбав права на екранізацію оповідання "Traumnovelle" австрійського письменника Артура Шницлера ще в 1968 році й готувався до зйомок 30 років. ДО написання сценарію він приступився на початку 90- х, запросивши співавтором Джона Ле Карре, який було погодився, але незабаром зрозумів, що хоч Кубрик і великий режисер, але працювати з ним нестерпно складно, і, вибачившись, кинув цю справу. Тоді Кубрик покликав у співавтори молоду британську письменницю Кандию МАКУИЛЬЯМС, але незабаром подякував дівчині, коли стало ясно, що вона ще тільки вчиться сценарній справі. В 1994 році Кубрик найняв в Америці 68- літнього сценариста Фредерика Рафаеля, на якім і заспокоївся. Думки про цю стрічку розійшлися кардинально - від "зовсім незрозумілої драми" до "останнього шедевра ХХ століття".

     В 2001 році Стівен Спілберг знімає "Штучний інтелект" - ще одна давня мрія Кубрика. У розпорядженні Спілберга виявилися більш ста начерків, зроблених при житті режисером. Перші кадри фільму - морські хвилі, що розбиваються про берег - були зняті самим Кубриком. При всіх прямих і непрямих посиланнях на його ім'я ця картина є беззастережно спілбергівською, на прикладі якої глядач може чітко усвідомити для себе різницю між талановитим ремісником і філософом від кіно.

     Кубрик говорив: "Ви можете стати такими ж великими кінорежисерами, як і я, якщо тільки будете щосили противитися будь-якій спробі втручатися у вашу роботу й залишитеся самими собою". Легко сказати, майже неможливо виконати. Йому це вдалось…


Джерело
Категорія: Про все | Переглядів: 3477 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
-->
Категории раздела
Органи [4]
Творці правопорядку...
Про все [11]
(Познавальні статті)
Судова практика [2]
Судова тяганина...

Форма входу


Інша інформація
Останні завантажені файли
Арутюнов В. Х., Кирик Д. П., Мішин В. М. Логіка: Навч. посібник для економістів. — Вид. 2-ге, допов.
Завантажили 2065
--------------------------------------
Біленчук - Місцеве самоврядування в України Муніципальне право, 2000
Завантажили 3710
--------------------------------------
Структура місцевих рад. Характеристика її структурних елементів
Завантажили 1136
--------------------------------------
Ткачук А.Ф., Агранофф Р., Браун Т. Місцеве самоврядування: світовий та український досвід
Завантажили 1793
--------------------------------------
ПРАВОЗНАВСТВО: Підручник / За редакцією В. В. Копєйчикова,А. М. Колодія К.: "Юрінком Інтер" 2006 рік
Завантажили 16726
--------------------------------------

Пошук
Категорії розділу
Органи [4]
Творці правопорядку...
Про все [11]
(Познавальні статті)
Судова практика [2]
Судова тяганина...
PR-CY.ru Rambler's Top100