Среда, 24.04.2024, 11:16

Головна Блогу

 
Перше життя на Землі з'явилася в "шаруватому коктейлі"
    Група дослідників з університету Каліфорнії в Ріверсайде розробила трьовимірну динамічну модель хімічного складу океанів докембрійського періоду, яка допоможе краще зрозуміти процес еволюції живих організмів на Землі. Їхня робота опублікована в журналі Science.

    Перші багатоклітинні організми виникли на Землі в протерозої - відрізок геологічної історії, що охоплює період від 2500 до 550 мільйонів років тому. Останків істот, що населяли океани планети в цей час, виявлене небагато: більша частина скам'янілостей і відбитків припадає на кембрійський і більш пізні періоди (цей факт відомий як кембрійський вибух).

    Чао Чи (Chao Li) з кафедри наук про землю і його колеги вперше побудували модель океанів, де жили живі організми, в едіакарій - останній період протерозою. Результати моделювання показали, що протягом усього періоду в океанах зберігалися "шари" з води, що містить сульфіди й сульфати, і води, багаті залізом.

    Таким чином, дослідники заклали основу протиріччям в наявних даних про склад води в докембрійський період: за деяким даними, океани в едіакарій уже були багаті киснем, і в той же час приводилися свідчення того, що води на дні містили малу його кількість.

    Вчені знайшли, що в міру занурення в океан концентрація кисню у воді падала, і в більш глибоких ділянках вода містила велику кількість розчиненого заліза. Крім того, у товщі цієї багатої залізом води перебував стійкий "клин" - шар, що містить отрутні для живих організмів сульфіди й сульфати.

    "Це абсолютно нова інтерпретація хімії прадавніх океанів. Наша модель дає зовсім новий фон для самої ранньої еволюції живих істот на Землі", - сказав керівник дослідження, чиї слова приводить прес-служба університету.

    Який також додав, що сульфідний "клин" в океані, разом з недоліком кисню, міг перешкоджати колонізації шельфу прадавніми організмами й впливав на їхню еволюцію, коли вони зміцнилися там.

    "Інакше кажучи, ми не можемо не враховувати сірководень, коли збираємо по шматочках еволюцію тварин і інших еукаріотів, наприклад, водоростей", - відзначив він.

    Вчені використовували дані з розкопок на формації Доушаньто в південному Китаї. Доушаньто - один з найдавніших геологічних шарів, що містить останки організмів, що населяли Землю 600-550 мільйонів років тому.

    Автори також вважають, що проблему кембрійського вибуху й пробілів в останках живих організмів едіакарського періоду можна пояснити не тільки поганою схоронністю останків істот, що не встигнули виробити тверду оболонку, але й коливаннями в розподілі сірководню в товщі океанів.

Джерело
Категорія: Про все | Переглядів: 5394 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 2
2 jeonversele  
0
Всем привет! Хотел похвалить Ваш сайт. Мне здесь очень понравилось.

1 orbimbdriex  
0
Здравствуйте! Классный у Вас сайт. Мне очень понравился )))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
-->
Категории раздела
Органи [4]
Творці правопорядку...
Про все [11]
(Познавальні статті)
Судова практика [2]
Судова тяганина...

Форма входу


Інша інформація
Останні завантажені файли
Арутюнов В. Х., Кирик Д. П., Мішин В. М. Логіка: Навч. посібник для економістів. — Вид. 2-ге, допов.
Завантажили 2064
--------------------------------------
Біленчук - Місцеве самоврядування в України Муніципальне право, 2000
Завантажили 3709
--------------------------------------
Структура місцевих рад. Характеристика її структурних елементів
Завантажили 1135
--------------------------------------
Ткачук А.Ф., Агранофф Р., Браун Т. Місцеве самоврядування: світовий та український досвід
Завантажили 1792
--------------------------------------
ПРАВОЗНАВСТВО: Підручник / За редакцією В. В. Копєйчикова,А. М. Колодія К.: "Юрінком Інтер" 2006 рік
Завантажили 16725
--------------------------------------

Пошук
Категорії розділу
Органи [4]
Творці правопорядку...
Про все [11]
(Познавальні статті)
Судова практика [2]
Судова тяганина...
PR-CY.ru Rambler's Top100